Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő tegnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.

„Ami szombaton elhangzott magyar polgáraikról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kér ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé” – mondta az elnök újságíróknak. Az államfő arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője, Sergej Trifunovic sértő kijelentéseket tett a többi között a magyarokra is. Arról beszélt, hogy évente 35 ezer fővel csökken Szerbia lakossága, és a szerbiai társadalom legöregebb” Európában. Mert az elnök elüldözi a fiatalokat, és szíriaiakat és magyarokat hoz be – mondta. Aleksandar Vucic erre reagálva azt is mondta, még egyszer bocsánatot kér minden Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholban, Óbecsén és Temerinben élő embertől.

Az ötödik szerb–magyar kormányzati csúcstalálkozó  éppen ma kezdődött a vajdasági Szabadkán, az eseményen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is rész vesz.