Az Európai Unió tisztségviselőit, a külföldi nagyvállalatokat és az ezeket “kiszolgáló” Klaus Johannis államfőt bírálta tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) első európai parlamenti (EP-) választási kampányrendezvényén Liviu Dragnea pártelnök.

Dragnea Craiova központjában, több mint húszezer ember előtt mondott beszédében azt hangoztatta, hogy az Európai Unióban a régi tagállamok is saját érdekeiket érvényesítik, és Romániának is hazafiakra kell bíznia képviseletét, ezért a PSD listájára csak “talpig hazafi” jelöltek kerülhettek fel. A PSD elnöke szerint a – Bukarestet a jogállamiság megsértésével vádoló – brüsszeli vezetés olyasmiért “szidja” a kormányt, amit nem követett el, de valójában csak az nem tetszik neki, hogy a PSD-kormány növelte a vásárlóerőt és a hazai termelőket támogatja. Dragnea szerint azért is haragszanak a PSD-kormányra Nyugat-Európában, mert nem engedte, hogy a fekete-tengeri lelőhelyekről “semmi pénzért” kitermeljék és külföldre vigyék a gázt, hanem kikötötte, hogy abból a román iparnak is haszna kell származzon.

A pártelnök a PSD-kormányt élesen bíráló jobboldali elnököt is támadta. Szerinte Johannis idegen érdekek kiszolgálója, aki azért akarja őt rács mögé juttatni, mert attól fél, hogy számot kell adnia az utóbbi években elkövetett “visszaélésekért”.