Donald Trump amerikai elnök elmozdította hivatalából az Egyesült Államok titkosszolgálatának vezetőjét. Amerikai sajtójelentések szerint az elnök hétfőn reggel utasítást adott a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökének, Mick Mulvaneynek, hogy közölje Randolph Alles-szel munkaviszonya megszűnését.

A Fox és a CNN hírtelevízió is úgy tudja, Allesszel már két héttel ezelőtt közölték, hogy nem tartanak tovább igényt a munkájára, de azt kérték, maradjon addig, amíg meg nem nevezik utódját, aki a Fehér Ház szóvivőjének közlése szerint James Murray, a titkosszolgálat veterán munkatársa lesz.

A CBS televízió értesülései szerint Alles menesztésének nincs köze ahhoz, hogy a múlt héten egy tajvani útlevéllel rendelkező kínai nőnek sikerült bejutnia Donald Trump floridai Mar-a-Lago countryklubjába. A nőnél két útlevelet és többek között egy számítógépes vírussal fertőzött pendrive-ot találtak. Indítéka egyelőre nem világos, amerikai sajtóhírek szerint azonban hasonló akciókat akkor hajtanak végre, ha számítógépeket akarnak megfertőzni.

A távozó Randolph Alles a vasárnap lemondott Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter közvetlen irányítása alá tartozott.