Recep Tayyip Erdogan török elnök dzsámivá alakíttatná az isztambuli Hagia Sophia múzeumot – jelentette ma a török sajtó. Erdogan tegnap késő este egy hírtelevíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: „a török nemzet évek óta azután sóvárog, hogy a Hagia Sophia dzsámi legyen”.

Ez egyben a muzulmán világ elvárása is – tette hozzá a török elnök. Erdogan úgy vélte, hogy nagyon nagy hiba volt annak idején múzeummá alakítani a Hagia Sophiából. A török elnök egyúttal jelezte, hogy a lépésre a március 31-re kitűzött helyhatósági választásokat követően kerül sor. Törökországban a hetek óta tartó kampány egyik központi témája a vallásosság. Erdogan államfői tisztsége mellett a hatalmon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben.

A Hagia Sophia 1935 óta múzeum, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt. A műemlék 1985 óta szerepel az UNESCO világörökségi jegyzékén.