A Román Akadémia vitatja, hogy az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat autonómiát ígért a kisebbségeknek, ugyanakkor állásfoglalásában burkoltan irredentának minősíti az RMDSZ vezetőit. A Mediafax hírügynökség által idézett állásfoglalás Kellemen Hunornak a legutóbbi SZKT-n tett kijelentéseit kommentálja.

Az akadémia szerint nem lehet autonómiaígéretként értelmezni a Gyulafehérvári Nyilatkozat harmadik pontját, miszerint „minden nép számára a saját nyelvén biztosítanak oktatást, közigazgatást és ítélkezést ” és lehetővé teszik számarányos képviseletüket a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben által előirányzott „teljes nemzeti szabadságot”.  Az akadémia szerint egyébként ezen „elvek” érvényesítésével sem adós a mai Románia, és ezt jól példázza, hogy a magyarok saját nyelvükön ingyenesen tanulhatnak az óvodától a doktorátusig.

A Román Akadémia állásfoglalása rámutat: akik számon akarják kérni a dokumentum bármilyen részletének betartását, azoknak előbb el kellene ismerniük annak lényegét, Erdély és Románia egyesülését.