Országszerte 350 ezer hetedik és nyolcadik osztályos tanuló számára kezdődött meg ma a próba-képességfelmérő vizsga. A diákok ma román nyelv és irodalomból, holnap matematikából, szerdán anyanyelvből írásbeliznek.

A tanügyminisztérium közölte: a tanulók reggel fél 9-ig mehetnek be a termekbe, a próbavizsga időtartama két óra. Az eredményeket március 22-én közlik, melyeket egyénileg elemeznek a tanulók és a szülők. A jegyeket csak a tanuló vagy a szülő kérésére írják be a naplóba. A Diákok Országos Tanácsa nem ért egyet a felmérési rendszerrel, ezért bojkottra szólítja fel a diákokat, és arra biztatja őket, hogy üres lapokat nyújtsanak be a vizsgaszimuláción.

A Diákok Országos Tanácsa közleményében kifejti: elfogadhatatlannak tartják, hogy a tanügyminisztérium szinte évente módosít a vizsgarendszeren, a diákokat pedig kísérleti alanyként használja fel a céljai eléréséhez. Az idei tanévre bejelentett módosítások az előző évekhez hasonlóan, szintén alaptalanok és fölöslegesek, a vizsgarendszer nem a képességeket méri fel, hanem csupán a leadott információhalmazt kéri számon – hangsúlyozza közleményében az a diáktanács.