Várhatóan a jövő év végétől az új Európai Ügyészség vizsgálja az Európai Unió gazdasági érdekei elleni bűncselekményeket, illetve a több tagállamot érintő, nagy értékű áfa-csalásokat. Ennek a szervnek a vezetője lehet a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly menesztett vezetője, Laura Codruţa Kövesi, miután ő kapta a legtöbb szavazatot az Európai Parlament két illetékes bizottságában, a tisztség három lehetséges várományosának meghallgatása után.

A román közvéleményt erősen megosztja a kérdés. A Kövesit támogató tábor egyfajta arkangyalként tekint a DNA volt vezetőjére, és igyekszik távol tartani magától még a gondolatát is annak, hogy kedvence esetleg tévedhetett, ne adj’ Isten visszaélt a hatáskörével. Ennek a gondolati iskolának vannak hívei az Európai Parlamentben is, ez egyértelműen kiderült Kövesi asszony bizottsági meghallgatásán, ahol a jelöltet érintő negatív kritikákat többen befeketítési kísérletként bélyegezték meg, és közölték, hogy nem engedik magukat befolyásolni.

Kövesi ellenfelei ezzel szemben valóságos démonként festik le az egykori főügyészt. Szerintük csakis az támogathatja Kövesit, aki érdekelt, vagy aki tájékozatlan. Interjúnkból kiderül, hogy létezik egy harmadik kategória is.

Jávor Benedek, az Együtt-Párbeszéd politikusa a költségvetési ellenőrzési bizottság póttagjaként úgy szavazott Kövesi kinevezésére az Európai Ügyészség élére, hogy nem tagadja és nem is próbálja távol tartani magától azokat az információkat, amelyek kérdéseket vetnek fel a DNA és Kövesi asszony tevékenységével kapcsolatban. Úgy gondolja azonban – a megkérdőjelezhető intézkedéseket vagy akár a hatásköri túllépéseket is figyelembe véve –, hogy az összkép szempontjából a DNA működése pozitív hatást gyakorolt, és Kövesi asszony képes lehet lendületet adni a frissen alakuló Európai Ügyészségnek.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki hét évre.

Az Európai Parlament két illetékes bizottsága után, március 7-én alakulhat ki az uniós törvényhozás végleges álláspontja, amelyről megkezdik az egyeztetést a Tanáccsal. A mérleg nem billen egyértelműen Kövesi irányába. Korábban a tagállamok uniós nagyköveteit tömörítő COREPER-ben a francia Francois Bohner kapta a legtöbb szavazatot, Kövesi ott a második helyre került.