Idén 8,65 milliárd lejt kap a nyugdíjrendszer második pillére, ez csaknem egymilliárd lejjel több, mint tavaly – tájékoztat az Agerpres hírügynökség a munkaügyi miniszterre hivatkozva. Marius Budăi tegnapi sajtótájékoztatóján leszögezte: a kormányzatnak nem áll szándékában felszámolni a nyugdíjrendszer második pillérét.

A szaktárca vezetője ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a fogyatékkal élők pótlékait továbbra is a munkaügyi minisztérium biztosítja. Az erre fordított összeg tavalyhoz képest több mint duplájára emelkedett, míg 2018-ban 4,5 milliárd lejt, idén több mint 11 milliárd lejt különítettek el erre a célra.

Marius Budăi hozzátette: a minisztériumnak van fedezete a minimális és a mezőgazdasági nyugdíj, a forradalmárok, a volt politikai foglyok, a háborús veteránok, a hadiözvegyek, az etnikai üldözöttek, a parlamenti képviselők, az alkotói egyesületek, stb. pótlékaira. Mint mondta: van pénz a bér- és nyugdíjemelésekre, valamint a nyugdíjpont szeptember elsejétől esedékes emelésére. A munkaügyi miniszter szerint a munkanélküli alapnak 2018-hoz képest 2,5 milliárd lejes többlete lesz, elsősorban amiatt, hogy a munkanélküliségi ráta történelmi mélyponton, 3,1 százalékon áll.

Megerősítette: 2019-ben a bruttó átlagfizetés eléri az 5.163 lejt – 2018-ban 4.502, 2017-ben 3.223 lej volt.