Jean-Francois Bohnert rangsorolták az első helyre azon a szűkített listán, amely az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére esélyes három jelölt nevét tartalmazza. A kinevezési eljárás első lépéseként az EU Tanácsának illetékes testülete, a tagállamok uniós nagyköveteit tömörítő úgynevezett COREPER rangsorolta a szakmai kritériumok alapján korábban kiválasztott három ügyészt.

A nagykövetek egytől háromig pontozták a jelölteket a titkos szavazáson. A legnagyobb pontszámot, 50-et a francia ügyész kapta, Laura Codruţa Kövesi a német ügyésszel, Andrés Ritter holtversenyben a második helyre került, 29 ponttal.

Siegfried Mureşan, a Nemzeti Liberális Párt európai parlamenti képviselője, az Európai Néppárt szóvivője felszólította a kormányt, közölje, hogy a delegált testület hogyan szavazott. Viorica Dăncilă tegnap azt nyilatkozta, Laura Codruţa Kövesit nem a kormány javasolta az európai főügyészi tisztségre, így nem is kötelessége támogatni annak megszerzésében. A kormányfő hozzátette, az EU Tanácsának elnökeként Romániának a pártatlan közvetítő szerepét kell betöltenie.