Titkos előírások vonatkoznak azokra a papokra, akik tisztasági fogadalmuk ellenére gyermeket nemzenek – derítette ki a New York Times. Vincent Doyle ír pszichoterapeuta, akinek apja egy katolikus pap volt, elmondta az amerikai lapnak: saját szemével látta a dokumentumot, amikor Rómába utazott az ügyben. Ezután Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő megerősítette az újságnak, hogy az említett irányelvek valóban léteznek.

Ezekben azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, és teljes mértékben szenteljék magukat szülői kötelezettségeiknek – magyarázta a vatikáni szóvivő, aki szerint a vonatkozó szabályzat a gyermek védelmét tartja szem előtt.

A katolikus papok gyakran megszegik tisztasági fogadalmukat, ezért egyre többen szorgalmazzák, hogy az egyház vegye fontolóra a cölibátus 9 évszázados hagyományának felszámolását vagy – más keresztény egyházakhoz hasonlóan – választhatóvá tételét.

A cölibátus hagyománya a 12. században kezdett el kötelezővé válni, bár néha még a legmagasabb szinteken sem tartották be. Rodrigo Borgiának – a későbbi VI. Sándor pápának – például számos gyermeke született.

Doyle Coping International néven támogató szervezetet hozott létre, amely segít, hogy a papok gyermekei megbirkózhassanak a szégyenérzettel, egymásra találhassanak, és kapcsolatot teremthessenek apjukkal.

A Coping International titkos, online csoportjának összesen mintegy 50 ezer tagja van a világ 175 országában – árulta el a pszichoterapeuta, aki 28 éves koráig keresztapjaként ismerte vér szerinti apját.

„Ez a következő botrány” – vélekedett Doyle. A katolikus papok gyerekei „ott vannak mindenhol”.