2026-ra elkészül az Marosvásárhely–Jászvásár és a moldvai köztársaságban levő Ungheni közötti A8-as autópálya – ígérte Viorica Dăncilă kormányfő az Egyesülés autópálya megépítéséért küzdő civileknek, miután fogadta képviselőiket a Victoria-palotában.

Ennek előzménye, hogy a január végén bemutatott költségvetés tervezetben nem különítettek el egyetlen lejt sem az autópálya megépítésére. Ezt utólag figyelmetlenséggel magyarázta az autópályakezelő és meg is jelent a költségvetési törvényben 9 millió lej az A8-as sztráda címszó alatt, ez az összeg azonban legfeljebb 200 méter autópálya megépítésére elegendő. A kormány tavaly elfogadta azt a törvényt, amelyben vállalta, hogy négy éven belül megteremti az autópálya-összeköttetést Erdély és a keleti országrész között a Marosvásárhely – Jászvásár útvonalon. A jogszabályt ki is hirdette az államfő, így az érvényben van.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság idén rekord hosszúságú, 180 kilométer autópálya építését vállalta. Tavaly egyébként 100 kilométer autópálya megépítését ígérte a kormány, de csak 60 kilométert adtak át év végéig a forgalomnak.