Tovább tart a 2019-es költségvetés tervezetnek vitája, a kormányzó, illetve ellenzéki pártok sem tudnak konszenzusra jutni. A Költségvetési Tanács szerint nem tartható az 5 és fél %-os gazdasági növekedés olyan körülmények között, hogy az euróövezetben és a világgazdaságban lassulás figyelhető meg.

A független állami intézmény közgazdászai szerint a sürgősségi kormányrendelettel december végén meghozott adóügyi intézkedéseknek negatív hatással lesznek a hazai gazdaságra, amely még sebezhetőbbé válik egy esetleges külső sokkal szemben. Ilyen körülmények között meglepő, hogy a büdzsé tervezetében a pénzügyminisztérium a tavalynál nagyobb gazdasági növekedéssel számol.A független tanács szerint túlságosan optimista és ellentmond a számoknak a tervezetben az is, hogy a versenyszférában idén csaknem 4%-kal nő a foglalkoztatottság, akárcsak a bruttó bérek, mintegy 14 %-kal.

A tanács emlékeztet: bár a tavalyi büdzsé jelentős összegeket írt elő befektetésekre, a költségvetés kiigazításokkor ezekből az összegekből folyamatosan elvettek. Valószínű, hogy ez az idén sem lesz másként – vélik a szakértők.