Jobb munkakörülményekért és méltányos bérezésért készülnek tüntetni csütörtökön és pénteken a fővárosban a rendőrök, börtönőrök és a tartalékos katonák – tájékoztat az Agerpres.

A büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozók szakszervezetei szövetségének közleménye szerint csütörtökön reggel 9 órától a belügyminisztérium, majd 12 órától az igazságügyi minisztérium épülete előtt fognak tiltakozni, pénteken 8 óra 30 perctől pedig a parlament előtt adnak hangot követeléseiknek. A tüntetést az uniós tagállamok igazság- és belügyminiszterei bukaresti ülésének napjaira időzítették – mutat rá a közlemény.

A védelmi, a rendvédelmi és a nemzetbiztonsági alkalmazottak elégedetlenségét az váltotta ki, hogy sürgősségi rendelettel befagyasztották a béreiket, több ízben is felfüggesztve esetükben az egységes bértörvény alkalmazását, amit diszkriminatívnak tartanak más közalkalmazotti kategóriákhoz képest. A 2017/59-es kormányrendeletbe foglalt intézkedések nyomán a katonai nyugdíjak 30 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az említett területeken dolgozók munkakörülményeinek javítására szánt költségvetési ráfordítások háromszor kisebbek 2019-ben 2017-hez viszonyítva – áll még a közleményben. A szakszervezet azt mondja, amennyiben nem kapnak kielégítő választ követeléseikre, meghatározatlan ideig folytatják a tiltakozó akciókat.