A tanügyminisztérium felvette országos versenynaptárába az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket diákvetélkedőt, amely így az első hivatalosan elismert örökségvédelmi versennyé vált Romániában.

Az Örökségünk őrei vetélkedőt 2011-ben indította az RMDSZ azzal a céllal, hogy a szórványban élő diákok, a közösség figyelmét az épített örökség megőrzésének fontosságára felhívja. A vetélkedő az elmúlt nyolc évben egyre népszerűbb lett, több mint 3000 diák vett részt ezen a versenyen, amelyet ma már országszerte megrendeznek. A minisztérium döntésében jelentős szerepet játszott Kovács Irén Erzsébetet, az oktatási minisztérium államtitkára, aki tájékoztatta a szaktárcát a rendezvény jelentőségéről.

Az Örökségünk őrei vetélkedő idei áprilisi országos döntőjét februárban és márciusban megyei, illetve regionális döntők előzik meg. A csapatoknak egy tevékenységi beszámolóval és egy rövid, 7-10 perces színdarabbal is készülniük kell, amely révén bemutatják az örökbefogadott műemléket, a csapat tevékenységét, az épülethez fűződő különböző történeteket.