Nicolás Maduro venezuelai elnök tegnap bejelentette, Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

„Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával” – jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palotából, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének az ellenzéki többségű parlament elnökét.

Juan Guaidó a tegnapi nagyszabású kormányellenes tüntetéseken nyilvánította magát az ország ideiglenes elnökévé, amit Maduro államcsínynek nevezett. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

Juan Guaidó bejelentése után a latin-amerikai országok többsége, valamint az Egyesült Államok is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában. (MTI)