A Nemzeti Liberális Párt a nép ügyvédjétől kéri, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a kormány adóbevezetésekre vonatkozó sürgősségi rendeletét. Ionel Dancă, a párt szóvivője nyilatkozatában kifejtette: a rendelet tönkreteszi a gazdaságot, és a lakossággal fizetteti meg az energetikai szektorra kivetett 2 százalékos adót.

Véleménye szerint a gáz és elektromos energia árának korlátozása hazugság, mert ez csak a termelőkkel közvetlen szerződésben állók által fizetett energiára vonatkozik, a lakosság nagy részére nem. Ugyanakkor kifejtette: a távközlési vállalatokra kivetett adó tükröződni fog az ügyfelek által fizetett számlákban, és korlátozza a lakosság hozzáférését a szabad és minőségi információhoz.

Ionel Dancă továbbá példátlannak nevezte azt, hogy egy, a szabad piac által meghatározott bankközi hitelkamatlábhoz kötik a bankok adózását, amely – szerinte – a lakosság által fizetett hitelrészletek növekedéséhez vezet.

Cristian Băcanu, a liberális párt bukaresti szervezetének jogásza hozzátette: alakulatuk bepereli a nép ügyvédjét, amennyiben nem tesz eleget kérésüknek, és nem támadja meg az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeletet.