Klaus Johannis államfő levélben szólította fel ma Viorica Dăncilă miniszterelnököt arra, hogy tájékoztassa őt valamennyi kormányülés napirendjéről. Johannis arra az alkotmányos előírásra hivatkozott, amely szerint az államfő részt vehet azokon a kormányüléseken, amelyeken Románia külpolitikai, védelmi vagy közbiztonsági politikáját érintő témák szerepelnek napirenden.

Az Agerpres hírügynökség azzal kapcsolatban közölte az Államelnöki Hivatal tájékoztatását, hogy a Szociáldemokrata Párt tegnap esti országos tanácsán elhangzott szándéknyilatkozatok értelmében a PSD egy közkegyelmi sürgősségi kormányrendelet elfogadását tervezi.

Ma Tudorel Toader igazságügyi miniszter a téma kapcsán rámutatott, csak végső megoldásként vetik be az amnesztiát és a közkegyelmet az igazságszolgáltatás terén tapasztalt visszaélések jóvátételére, ha találnak más megoldást erre, azt fogják alkalmazni. Toader bejelentette: egyetlen sürgősségi rendeletet adnak ki a két büntetőtörvénykönyvvel kapcsolatban, a jogszabály-tervezeten jelenleg dolgoznak, az Alkotmánybíróság döntéseinek megfelelően.

A Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, az RMDSZ, civil és ügyészi szervezetek bírálták a törvénykönyvek sürgősségi rendelettel történő módosítását, és parlamenti vitát sürgettek.