Adásunkban megemlékezünk a 90 éve elhunyt Tóth Árpád költőről, bemutatjuk Gál Mária: Honvédélet, fogolysors című interjúkötetét, majd Réman Zoltánnal, a Transylvanian Saxophone Quartet  vezetőjével hallhatnak interjút.

A magyar líra legelégikusabb poétájának tartják az aradi születésű Tóth Árpádot. Az utókor „méla, halkaszvű költőként” emlegeti a 90 éve elhunyt, újságíróként, szerkesztőként és műfordítóként is jelentős életművet maga után hagyó Tóth Árpádot. Pataky Lehel Zsolt összeállítása az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör és a helyi szellemi örökség ápolását, népszerűsítését felvállaló Pro Move Arad Egyesület megemlékező rendezvényén készült.

 

Honvédélet, fogolysors címmel jelent meg Gál Mária kötete. A szerző az első és második világháborút megjárt csíkszentkirályiakkal készített interjúkat. A Csíkszereda Kiadóhivatal gondozásában megjelent könyv több mint interjúkötet, hiszen a szerző az interjúkon kívül 371 első- és második világháborús fotót is közkinccsé tesz, ugyanakkor 296 csíkszentkirályi honvéd és 91 hősi halott nevét is felsorolja. A kötetről Bíró István kérdezte Gál Máriát.

A Réman Zoltán vezette Transylvanian Saxophone Quartet  a Kolozsvári Gheorghe Dima zeneakadémián tartott nem régiben koncertet. A műsor az együttes nevéhez illően nagy hangsúlyt fektetett az erdélyi szellemiségű zeneirodalomra. Réman Zoltán klarinét és szaxofonművészhez, a Kolozsvári Transilvania Filharmónikus Zenekar szólamvezetőjéhez további kitűnő művészek társultak, így a Marosvásárhelyi Filharmónikusok kíváló hangszeresei: Deák Sándor, Makkai István és Kelemen Antal. Kolozsvári munkatársunk, László Tibor a hangversenyt követően kérte mikrofonhoz Réman Zoltánt.