Közvetítőkön keresztül közel 800.000 dollárnyi anyagi juttatást kapott 2007-2008-ban, miniszterelnöki tisztsége idején Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök egy osztrák cégtől – közölte a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) az Agerpres megkeresésére.

A DNA közleményéből kiderül: a gyanú szerint az összeget offshore cégekkel kötött fiktív szerződések révén bocsátották a gyanúsított rendelkezésére, aki állítólag egy választási kampány költségeit fedezte belőle. Az ügy kapcsán három büntetőjogi eljárás is kezdődött, az egyiket a DNA ügyészei az osztrák igazságszolgáltatás kérésére vették át – derül ki a vádhatóság válaszából. Tăriceanu ellen a törvény értelmében csak a szenátus jóváhagyása után lehet elindítani a büntetőjogi eljárást vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A DNA főügyésze elküldte a legfőbb ügyésznek az erre vonatkozó iratcsomót.

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök úgy nyilatkozott: a megszokott eljárás szerint fogják kezelni az Országos Korrupcióellenes Ügyészség büntetőjogi kivizsgálás beindítására vonatkozó kérését, amennyiben az a Szenátushoz kerül. A felsőház elnöke leszögezte, hogy miniszterelnöki mandátuma alatt a kormány egyáltalán nem utalt pénzt Microsoft-szabadalmakért. ‘A szerződést a Năstase-kormány idején írták alá, a kifizetések a 2005-2008 utáni kabinetek idején történtek, de nem a Tăriceanu-kormányzás alatt’ – írja a szenátusi elnök facebook bejegyzésében. A felsőház elnöke úgy vélekedett, hogy ezekben a napokban egy ‘Mentsétek meg Lazărt’ művelet szemtanúi lehetünk.

Claudiu Manda szenátusi alelnök ma megerősítette: megkapta a Szenátus a Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet a legfőbb ügyésztől. A kérelmet a házbizottság elé terjesztik, amely valószínűleg legközelebb hétfőn ül össze. Ezt követően a felsőház jogi bizottságához kerül, amely véleményezi azt, és álláspontját a plénumhoz továbbítja, amelynek szavaznia kell majd, hogy jóváhagyja-e vagy elutasítja a DNA indítványára megfogalmazott legfőbb ügyészi kérést.