Több mint ezer bíró és ügyész kéri az igazságügyi minisztertől, hogy állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát. A Romániai Bírák Fóruma egy 1.030 névből álló listát tett közzé, akik csatlakoztak a Tudorel Toaderhez intézett indítványhoz – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A közlemény megállapítja: az igazságügyi miniszter lépése életveszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről.

Bukarestben és Kolozsváron is tüntettek tegnap este Tudorel Toader igazságügyi miniszter azon szándéka ellen, hogy leváltsa Augustin Lazăr legfőbb ügyészt. Mintegy száz-száz személy gyűlt össze a két városban. A fővárosi Victoria téren tüntetők egy tömbházra kivetítették: “Tudorel – a szolga”, az erdélyiek pedig olyan jelszavakat skandáltak, mint “Együtt az igazságszolgáltatásért!”, “Bukarest ne feledd, Kolozsvár veled van!”

Az Európai Bizottság egyik sajtószóvivője kijelentette: aggodalomra ad okot a legfőbb ügyész tisztségből való elmozdításának kezdeményezése. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a szóvivő rámutatott: az Európai Bizottság más nemzetközi partnerekkel és tagállamokkal együtt, több ízben is hangsúlyozta, hogy a romániai igazságügyi rendszer függetlensége és a korrupció elleni fellépés hatékonysága alapvető fontosságú.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását. Az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Miután azonban az Alkotmánybíróság a DNA-főügyész leváltása ügyében a jobboldali államfővel folytatott jogvitában a bukaresti szociálliberális kormánynak adott igazat, a központi sajtó szerint Johannis aligha tagadhatja meg Lazăr felmentését.