Az RMDSZ elnöke azzal magyarázza az alacsony részvételt a referendumon, hogy a választók a népszavazás tárgyát nem érzékelték alkotmánymódosítás útján megoldandó, sürgős problémának. 

Székely István politológust, a szövetség ügyvezető alelnöke abban látja a referendum érvénytelenségének egyik fő okát, hogy sokak számára világos volt, a népszavazás értelmetlen, hiszen a létező alkotmány vonatkozó cikkelyénél szereplő „házastársak” fogalmát az Alkotmánybíróság 2016-os döntésével értelmezte, így nem lehetséges egy, az azonos neműek házasságát jóváhagyó törvény elfogadása. “Talán a legfontosabb szempont mégis az, hogy az emberek nem érezték, hogy róluk szólna ez a kérdés, hanem egy olyan témáról, amely irreális veszélyképzetet próbál kelteni számukra” – mondta a politológus a maszolnak.

Hasonlóképpen vélekedett Veres Valér szociológus. A Bukaresti Rádió hétfői háttérműsorában elhangzott interjúban ugyanakkor a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója ugyanakkor kiemelte, hogy az RMDSZ-nek felül kellene vizsgálnia a szexuális kisebbségekkel szembeni hozzáállását.