Kedvezõtlenül véleményezte a Legfelsõbb Bírói Tanács (CSM) Adina Florea korrupcióellenes fõügyészjelölt kinevezését. A CSM ügyészi részlege hétfõn hallgatta meg a jelöltet, akit Tudorel Toader igazságügyi miniszter szeptember elején javasolt a posztra, a július elején leváltott Laura-Codruta Kövesi helyére.

A CSM álláspontja csak konzultatív jellegû, ezért a miniszter az elutasító véleményezés ellenére felterjesztheti Klaus Johannisnak Florea kinevezési javaslatát.

Július óta az igazságügyi minisztérium kétszer is megpályáztatta a korrupcióellenes fõügyészi posztot, az elsõ válogatás során egyetlen jelöltet sem tartottak alkalmasnak, Floreát a második körben választották ki. Florea a pályázatában elismerte a DNA által elért eredményeket, egyúttal bírálta is annak eddigi tevékenységét. Megemlítette, hogy a korrupcióellenes ügyészség bizonyos vizsgálatai túllépték a törvényesség határát, és a korábbi vezetõség nem tett semmit, hogy az egyes ügyészek által elkövetett visszaélésekre vonatkozó vádakat kivizsgálják.