Őrizetbe vették Costa Ricán a rendőrök Elena Udreát és Alina Bicát – erősítette meg ma a Román Országos Rendőr-főkapitányság.

A román hatóságok kérésére a Costa Rica-i nyomozó hatóság az Interpol központi bürójával és a nemzetbiztonsági és hírszerzési igazgatósággal közösen tegnap 10 óra körül Elena Udreát, Elena Bicát 14 órakor vették őrizetbe az utcán. Elena Udrea volt turisztikai minisztert június 5-én jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság a Bute-gála-perben. Udreát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés bűntettében találták vétkesnek. A volt turisztikai miniszter ez év eleje óta Costa Ricán tartózkodik, ahol a közelmúltban kislánya született.

Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt vezetője ellen június 26-án mondta ki a Legfelsőbb Bíróság a jogerős, 4 év szabadságvesztésre vonatkozó ítéletet, bűnpártolás miatt. Az Agerpres beszámolója szerint Veronel Rădulescunak, Elena Udrea ügyvédjének, az a véleménye, hogy védencét nem fogják kiadni a Costa Rica-i hatóságok, mert kislánya Costa Rica-i állampolgár, és a Costa Rica-i gyermekvédelmi törvények kimondják, hogy egy gyermek nem szakítható el az anyjától’.