Feszültséget okozott tegnap a kormánypártok között a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről szóló törvénytervezet, ezért ennek megszavazását ismét elhalasztották legalább egy héttel.

Tegnap a Képviselőház plenáris ülésén a kormánykoalícióval a Parlamentben együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is csatlakozott az ALDE álláspontjához és azt kérte: küldjék vissza a tervezetet a szakbizottságokhoz, amibe a szociáldemokraták beleegyeztek, hiszen a két kisebbik párt támogatása nélkül nem lett volna meg a parlamenti többségük a jogszabály elfogadásához.

Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke elmondta, váratlanul érte őket a szociáldemokraták által beterjesztett több tucatnyi módosítás, és felkérte a pénzügyminisztert, terjesszen be számításokat arról, hogy a javasolt indítványoknak milyen hatásuk lesz a költségvetésre.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is azt kifogásolta, hogy a szenátusban elfogadott változat jelentősen módosult az alsóházi szakbizottságokban és a javasolt módosítások indoklását kérte a szociáldemokratáktól. A jogszabály alapján kell döntést hozzon az idén az amerikai Exxon Mobile és az osztrák OMV Petrom, hogy kitermeli-e a Fekete-tenger talapzatában talált földgázt.