A korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi vizsgálatot indít egy újabb, Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt érintő ügyben, miután a legfelsőbb bíróság hétfőn jóváhagyta egy 2013-ban vádemelés nélkül lezárt dosszié újbóli megnyitását.

A DNA új bizonyítékokra – az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által közzétett jelentésre – hivatkozva érte el a vizsgálat újraindítását a Tel Drum nevű, Teleorman megyei önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalat privatizálása és a vállalat bizonyos állami szerződései ügyében. A feltételezett bűncselekmények idején Dragnea a megyei önkormányzat elnöke volt.

A legfelsőbb bíróság csak részlegesen hagyta jóvá a vádhatóság kérését: az ügyben csak a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálják, a lehetséges vádpontok közül pedig csak a közérdek ellen elkövetett hivatali visszaélés maradt. Elévülés miatt nem kezdhetik újra az eljárást azzal a gyanúval kapcsolatban, hogy a privatizálás során a vállalat értékét szándékosan alulbecsülték.

Ez már a Dragneát érintő negyedik büntetőeljárás.