A bukaresti szociálliberáis kormánykoalíció vezetői megalapozatlan vádaskodásnak tartják és elutasítják Frans Timmermans bírálatait, amelyeket az Európai Parlament állampolgári jogi bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának hétfő esti ülésén fogalmazott meg az Európai Bizottság első alelnöke a román jogállamiság helyzetéről.

Timmermans a korrupcióellenes harc eddigi eredményeit veszélyeztető visszalépésnek nevezte a bukaresti kormánytöbbség által idén elfogadott új igazságügyi törvényeket és a büntetőjog módosításait. Az EB első alelnöke bírálta a bukaresti rendvédelmi szervek erőszakos fellépését is az augusztus 10-i kormányellenes tüntetésen, és arra figyelmeztette Bukarestet, hogy az EB nem fog habozni az Európai Bírósághoz fordulni, ha azt tapasztalja, hogy Románia megszegi az uniós szabályokat.

Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta: csalódott, mert elképzelhetetlennek tartotta, hogy az unióban „ilyen gorombán megfenyegessenek” egy tagállamot. Szerinte a LIBE-bizottságban nem vitát rendeztek, csak előítéletekre alapozott állásfoglalások hangzottak el, és Romániát anélkül marasztalták el, hogy áttanulmányozták volna a Bukarest által beterjesztett konkrét „bizonyítékokat”, és valaki is rámutatott volna: melyek azok a törvénycikkelyek, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztetik.

Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik román kormánypárt, a liberális ALDE elnöke szerencsétlen egybeesésnek nevezte, hogy az európai parlamenti választások közeledtével tűzték napirendre a LIBE-bizottságban a román jogállamiság helyzetét, mivel szerinte a felszólalókat főleg saját választási szempontjaik vezérelték, és nem igazán törődtek az előítéleteiknek ellentmondó tényekkel.