Az év utolsó Grand Slam-tornájának ötödik napján a Williams nővérekre irányult a közvélemény figyelme, bár az éjszakai program első találkozójáról utólag nem sok mondható el. Az eredmény – 6-1, 6-2 Serena javára – önmagáért beszél.

A találkozó azért váltott ki fokozott érdeklődést, mert a testvérpár 30-ik összecsapása volt, illetve megfigyelők szerint ez lehetett az utolsó hivatalos mérkőzésük, figyelembe véve, hogy Serena szeptemberben 37 éves lesz, nővére pedig már betöltötte a 38-at.

A felszabadultan játszó címvédő, a szintén amerikai Sloan Stephens két sima szettben búcsúztatta a szülési szabadság után visszatért Viktorija Azarenkát. A fehérorosz, korábbi világelső küzdött ugyan, de nyilvánvalóan több időre van szüksége, hogy visszanyerje korábbi formáját.

A férfiaknál a címvédő spanyol Rafael Nadalt rendesen megizzasztotta az orosz Karen Hacsanov. Az első szettet a fiatalabb és erősebbnek is tűnő orosz nyerte, és ő vezetett a második játszmában is, 5-3-ra, azonban Nadalnak sikerült fordítania, és kiegyenlített. A spanyolnak rendkívül nehéz dolga volt a következő két szettben is, amit az eredmény is jól mutat, hiszen mindkettő hosszabbításban dőlt el. A több mint végeredmény: 5-7, 7-5, 7-6, 7-6 Nadal javára.

A kanadai Milos Raonic három szettben győzedelmeskedett a svájci Stan Wawrinka fölött, de a 2016-os bajnok korántsem adta meg magát annyira könnyen, ahogyan azt a 7-6, 6-4, 6-3-as eredményből gondolni lehetne. A 25-ként kiemelt kanadai mindössze 11 ponttal nyert meg többet ellenfelénél. Raonic 2014- óta először jut tovább a negyedik fordulóba a Us Openen.

A szintén kanadai Denis Shapovalov nem bírt a veterán Kevin Andersonnal. A 32 éves dél-afrikai teniszezőnek öt szettre volt szüksége, hogy bebiztosítsa magának a továbbjutást, az utolsó játszmát azonban könnyedén, 6-4-re nyerte. A fordulatokban bővelkedő találkozó az öt szett ellenére mindössze 3 óra 43 percig tartott, háromnegyed órával rövidebb volt Nadal és Hacsanov négyszettes mérkőzésénél.

A US Open mai, hatodik napján érdekesnek tűnik a Roger Federer–Nick Kyrgios találkozó, valamint Novak Djokovic és Richard Gasquet összecsapása. A nőknél a tavalyi döntős Madison Keys és a nem várt harmadik fordulós szerb Alexandra Krunics találkozójára érdemes odafigyelni. Alighanem sok nézőt vonz majd Maria Sharapova és Jelena Ostapenko meccse is.