Kápolnává alakítják annak a zágoni – 330 évesre becsült – tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van.

Mónus Béla
Mónus Béla

A falu újabb Mikes-emlékműjének létrehozására Mónus Béla, magyarországi fafaragóművész kapott megbízást Zágon polgármesterétől. A csaknem 20 évig világjáró életformát folytató művész munkái számos országban fellelhetőek. Olykor kőszobrokat is készít. Munkásságát 2016-ban a Népművészet Mestere-díjjal ismerték el.

A zágoni felkérés kapcsán, az alkotó elmondta: olyan kis meghitt tér kialakítására törekszik, ahová két ember beférhet. „Azokra gondolok, akiknek közös a múltjuk, vagy voltak egymással gondjaik, esetleg a jövőjüket tervezik együtt, például ifjú jegyesek az igen kimondása előtt” – fogalmazott a művész. Hozzátette: olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja.

Mónus Béla fafaragó korábban már két emlékművet is faragott Mikes Kelemen tiszteletére: az egyik Zágonban, a másik pedig a törökországi Rodostón található. Az alkotóval munka közben, a Mikes óriástölgyek árnyékában beszélgettünk – egyebek mellett – arról, hogy milyen érzés egy több évszázados fa belsejébe bejutni, hogyan tehető időtállóvá egy kiszáradt faóriás,  mily módon kap segítséget a fától a kis kápolna kialakításához, és mikorra készül el a Mikes-emlékmű?

Hallgassa meg a műsort!