Liviu Dragnea képviselőházi elnök indoklás nélkül elutasította, hogy az ellenzéki pártok kérésére rendkívüli ülésszakra hívják össze az alsóházat – nyilatkozta tegnap Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt elnöke. A liberálisok, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt múlt héten terjesztette be a képviselőház rendkívüli ülésszakának összehívására vonatkozó igénylését, amelyben három napirendi pontot jelöltek meg: így az augusztus 10-i tüntetés brutális elfojtását kivizsgáló parlamenti bizottság létrehozását, az afrikai sertéspestis visszaszorításáért felelősök mulasztásait kivizsgáló bizottság felállítását, valamint a Carmen Dan belügyminiszter elleni egyszerű indítvány benyújtását.

Carmen Mihălcescu képviselőházi alelnök, akit Liviu Dragnea egy napra megbízott a házelnöki teendők ellátásával, tegnap azt nyilatkozta: azért utasították el az ellenzéki képviselők rendkívüli ülésszak összehívására vonatkozó igénylését, mert az nem felel meg a törvényben és a házszabályban előírt követelményeknek.

Az igénylésben nincsenek pontosítva az időpontok sem, és további formai hibák mellett az aláírásokkal kapcsolatban is kételyek merültek fel. Azt gyanítják, hogy ezek közül többet korábbi törvénytervezetekről másoltak az igénylésre, az illető személyek ugyanis múlt héten nem tartózkodtak az országban, tehát nem tudták aláírni a dokumentumot – fogalmazott Carmen Mihălcescu képviselőházi alelnök.