Megjelent ma a képviselőház védelmi bizottsága előtt Carmen Dan belügyminiszter. Erre azt követően került sor, hogy Ovidiu Raeţchi nemzeti liberális párti képviselő tegnap felhívást intézett az alsóház védelmi bizottságának elnökéhez, hívják meghallgatásra a belügyi tárca, valamint a csendőrség vezetőjét az augusztus 10-i, Victoriei téri tüntetéssel kapcsolatban.

A belügyi tárca vezetője a meghallgatáson elmondta: a csendőrség belső vizsgálatba kezdett az augusztus 10-i bevetéssel kapcsolatban, és ez idáig hat olyan esetet azonosítottak, amelyek kapcsán tíz csendőrrel szemben felmerült a bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Ezeket az eseteket a csendőrség jelenteni fogja az ügyben nyomozást folytató katonai ügyészségnek. A belügyminiszter szerint ugyanakkor a tüntetők erőszakos fellépése általában indokolttá tette a térre kivezényelt csendőrök akcióját, akik feloszlatták a tömeget.

A legfőbb ügyészség és a Román Csendőrség együttműködik az augusztus 10-i és 11-i bukaresti kormányellenes tüntetésen erőszakosan fellépő személyek azonosítása érdekében. Erről egyeztettek tegnap az ügyészek a Román Csendőrség ideiglenes vezetőjével, Ionuţ Cătălin Sindile ügyvivő csendőr-főkapitánnyal.