Országszerte japán sztrájkot hirdettek mára a börtönőrök, ezzel tiltakozva a személyzethiány, a rossz munkakörülmények és a túlórák ki nem fizetése miatt – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetsége Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kéri, akit a szervezet felelősnek tart a kialakult helyzetért.

Szamosújváron a büntetés-végrehajtási intézet mintegy 200 alkalmazottja viselt fehér szalagot. Ovidiu Bota, a Szamosújvári börtön Szabad Szakszervezete elnöke elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy jóllehet Tudorel Toader igazságügyi miniszter a munkakörülmények javítását ígérte, a beruházásra fordítható költségvetést a felére csökkentették. Elmondása szerint a szamosújvári egységben 620 munkahely van, de a valóságban csak 480-an dolgoznak.

A vaslui-i börtönben Dan Gheţeu szakszervezeti bizalmi arról számolt be, hogy a miniszteri ígéretek ellenére az alkalmazottaknak 14.000 túlórát nem fizettek ki.

Botoşani-ban 170-en léptek japán sztrájkba. A szakszervezet nyilvántartása szerint itt 6.000 túlóra bérével adós a minisztérium az alkalmazottaknak.