Szeptembertől újraindul a tanítás a marosvásárhelyi római katolikus iskolában. A tanügy minisztérium jogi személyiséggel látta el a tanintézményt. Az RMDSZ közleményben tájékoztat a marosvásárhelyi római katolikus iskola ideiglenes működési engedélyét kibocsátó tegnapi minisztériumi rendeletéről. Ma a közoktatási minőségbiztosítási hatóság honlapján is megjelent a helyi hatóságok által tavaly felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újbóli megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet. A tegnapi keltezésű rendeletet Valentin Popa oktatási miniszter írta alá.

Az RMDSZ közleménye szerint a rendelet jóváhagyott minden olyan oktatási szintet és szakot, amellyel az előző iskola működött. A törvény és a rendelet is rögzíti, hogy az új iskolát Marosvásárhely önkormányzatának alanyi jogon be kell illesztenie az iskolahálózatba. Az RMDSZ arról számol be, hogy az elkövetkező napokban egyeztetni fognak a római katolikus egyházzal, a pedagógusokkal és a szülők közösségével. A szükséges adminisztratív lépésekről, további teendőkről a lehető leghamarabb sajtótájékoztatót tart Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A tegnapi miniszteri rendeletet ugyanakkor egy másik miniszteri rendelet is megelőzte, amely a Bolyai Farkas Líceumot nevezte meg az alapítási folyamatban felügyelő intézményként – olvasható az RMDSZ közleményében.

Marius Pașcan szenátor, a Népi Mozgalom Párt ügyvezető elnöke, Maros megye volt prefektusa élesen bírálja a minisztérium döntését. A politikus azzal vádolja Valentin Popa oktatási minisztert, hogy alkotmányellenes módon döntött a felekezeti iskola létrehozásáról, „túllépve a helyi közigazgatás hatáskörén”. Pașcan bejelentette, a dokumentumot megtámadják a közigazgatási bíróságon, hogy ismét az alkotmánybíróság elé kerüljön.