Közvitára bocsátotta a munkaügyi minisztérium tegnap este a nyugdíjtörvény tervezetét, amelynek – a szaktárca közleménye értelmében – a célja kiküszöbölni azt a jelenleg tetten érhető igazságtalan helyzetet, hogy olyan személyek, akik ugyanannyi járulékot fizettek be, eltérő összegű nyugdíjat kapnak, illetve hogy a nők és a férfiak azonos munkáért más-más összegű nyugdíjban részesülnek. A törvénytervezet leszögezi: egyetlen jelenlegi nyugdíj összege sem csökkenhet, és nem változik nyugdíjkorhatár.

A tervezet újdonságai közé tartozik, hogy a mesteri és doktori képzés éveit hozzájárulási időszaknak tekinti az érvényben lévő jogszabályba is belefoglalt egyetemi képzés, sorkatonai szolgálat, rokkantsági nyugdíj, betegszabadság, gyermeknevelési szabadság, fizetett munkanélküli segély időszaka, deportálás, valamint politikai fogság ideje mellett.

A törvény több szakaszban lép életbe 2021-ig. A nyugdíjpont értéke a kormányprogramnak megfelelően emelkedik a következőképpen: 2019-ben 1 265 lej, 2020-ban 1 775 lej, 2021-ben pedig 1 875 lej lesz. 2022-től a referenciapont értékét kiigazítják az éves inflációs rátával.

Romániában jelenleg hozzávetőlegesen ötmillió nyugdíjast tartanak számon. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke bejelentette: a jogszabályt szeptemberben benyújtják a parlamentbe, hogy év végéig el lehessen fogadni, és 2019. január elsejétől megkezdődhessen a nyugdíjak újraszámolása.