A román diaszpóra nagyszabású tüntetést szervez ma Bukarestben, a kormány székháza előtt a Szociáldemokrata Párt, Liviu Dragnea pártelnök és Viorica Dancilă miniszterelnök ellen, szolidaritást vállalva a másfél éve kezdődött korrupcióellenes ellenzéki megmozdulásokkal. A tüntetést Liviu Dragnea PSD elnök tegnap politikai jellegűnek nevezte, reményét fejezve ki, hogy a tiltakozó akció békés körülmények között zajlik.

Marius Militaru, a csendőrség hadnagy-ezredese tegnap bejelentette: a csendőrség komoly erőkkel készül, más megyékből is erősítést vezényeltek Bukarestbe.

Raed Arafat, a belügyminisztérium államtitkára, a katasztrófavédelmi ügyosztály vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: elsősegély biztosítása szempontjából nem igényel különösebb előkészítést a mai tiltakozó akció, erre van egy kidolgozott procedúra, amit más nagygyűlések esetében is alkalmaznak.

A fővárosi Victoriei-téren gyűlekezők száma adásunk előtt még néhány százra rúgott, de folyamatosan érkeznek a térre a tiltakozók. A demonstráció hangadói nagyszabású, százezres nagyságrendű megmozdulásban reménykednek, bár még nem lehet megjósolni, pontosan hányan jönnek el a tüntetésre.

A bukaresti főpolgármesteri hivatal korábban bejelentette, a demonstrációnak nincsenek szervezői, azok a személyek, akiket tárgyalásra hívtak a tüntetés kapcsán, elutasították a jegyzőkönyv aláírását és a „felelősségvállalást”.