Hatvannégy éves korában elhunyt tegnap Egyed Péter kolozsvári filozófus, költő, író és kritikus, aki a Babeş–Bolyai Tudományegyetem oktatója és az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság lapjának felelős szerkesztője volt. Egyed Péter Kolozsváron született 1954-ben, szülővárosában érettségizett, majd a BBTE filozófia szakán szerzett diplomát.

Tanított Temesváron, a Kriterion Könyvkiadó szerkesztője volt. 1973 óta közölt verset, kritikát, tanulmányt, először többnyire az Echinoxban és a Korunkban. A parton lovashajnal című Forrás-kötetének tanúsága szerint líráját erős filozófiai hajlam, az emberi létkérdések és a konkrét ittlét problémáinak párhuzamos láttatása jellemzi. Bírálatai, tanulmányai a filozófia közösségi funkciója iránti érzékenységet és határozott kritikai magatartást tükröznek.

Egyed Péter Arany János-jutalomban és Méhes György-díjban is részesült, 2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Búcsúztatása hétfőn 11 órakor lesz Kolozsváron, a Farkas utcai Egyetemiek Háza előcsarnokában, ezt követően a Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra.