Megnyíltak az első transzferzónák az osztrák-német határ bajorországi oldalán. A bevándorlók – akik így hivatalosan nem lépnek be Németország területére – itt várhatják meg, hogy elbírálják kérelmeiket. A zónákat a német kormánykoalíción belüli alku részeként hozták létre, de azok megnyitása a szakértők szerint törvényellenes – írja a hvg.hu.

Egyes vélemények szerint már csak azért sem működnek törvényesen a bajoroszági konzervatívok által kikövetelt tranzitzónák, mert a nemzetközi jogi gyakorlatban nem létezik a „senki földje” fogalma, így a tranzitzónákban lévők hivatalosan német területen vannak. A tranzitzónákon belül a bevándorlók szabadon mozoghatnak, viszont kilépésük engedélyhez kötött.

A berlini kormány belügyminisztere, Horst Seehofer – a tranzitzónák kiötlője – szerint ezek mégsem zárt táborok, mert az ott lévők bármikor úgy dönthetnek, visszatérnek oda – Ausztriába – ahonnan beléptek a zónába.

A transzferzónák mellett Németországban megnyílnak az úgynevezett „Anker-zónák” is, ahol a menedékkérők maximum 18 hónapig maradhatnak. Itt jóval nagyobb lesz az ott lévők mozgásszabadsága.