Az Európai Unió mind a 28 tagállamának nemzeti hatósága ellenőrizte a Minority Safepack kapcsán leadott támogatói nyilatkozatokat: a több mint 1 millió 320 ezer 246 aláírásból több mint 1 millió 128 ezer 385-öt hagytak jóvá. Emellett azt is igazolták, hogy a hét kötelezőt meghaladva, 11 tagállamban sikerült elérni a szükséges támogatói küszöböt, ami azt jelenti, hogy a Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezés, a Minority Safepack folytathatja útját az Európai Bizottság felé.

Románia, Szlovákia, Magyarország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Olaszország – ezek azok az országok, ahol a Minority Safepack kapcsán gyűjtött támogatói aláírások száma meghaladta az előírt küszöböt. Az európai polgári kezdeményezések történetében 70 közül a Minority Safepack csupán az ötödik, amely sikerrel járt.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint ez az eredmény az európai nemzeti közösségek sikere, a Kárpát-medencei magyar közösség sikere, és az RMDSZ nagy nemzetközi sikere.