Az amerikai külügyminisztérium Nicaragua elhagyására utasította ma az ott akkreditált diplomatáinak családtagjait az erőszakhullám miatt, és azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak a közép-amerikai országba. A diplomaták családtagjaira vonatkozó külügyminisztériumi utasítás kötelező érvényű.

A tárca az ország elhagyását javasolta a nicaraguai diplomáciai képviseletek kiszolgáló személyzetének is, de rájuk bízta a döntés meghozatalát. A tárca a bűncselekményekkel, a polgári tiltakozásokkal és az orvosi ellátáshoz való korlátozott hozzáféréssel indokolta az intézkedést. Arra figyelmeztetett, hogy a nicaraguai hatóságok könnygázt, paprikasprayt, gumi- és éleslőszereket is bevetnek a tüntetők ellen, és emiatt van sok halálos áldozata, illetve sebesültje a demonstrációknak. A közép-amerikai országban április közepén kezdődtek a tüntetések.

Eredetileg a kormány adóreformja ellen kezdtek tiltakozni, ellenezve azt, hogy 22,5 százalékra emelje a társadalombiztosítási járulékokat, és 5 százalékkal csökkentse a nyugdíjakat. Bár Daniel Ortega államfő április végén meghátrált, és visszavonta a tervezett reformot, a nyugalom nem állt helyre az országban, a tüntetők az elnök lemondását kezdték követelni, s az azóta is tartó megmozdulások erőszakossá fajultak.