Megjelent a Hivatalos Közlönyben és ezzel kötelező érvényűvé vált az alkotmánybíróság határozata, amely előírja Klaus Johannis államfőnek, hogy adjon ki elnöki rendeletet a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi leváltásáról.

A taláros testület megállapította: az alkotmány nem úgy fogalmaz, hogy az elnök „felmentheti”, hanem úgy, hogy „felmenti” a vádhatóság vezetőjét az igazságügyi miniszter előterjesztésére, tehát a folyamatban a szakmai döntés a miniszterre hárul, az államfő csupán az eljárás szabályosságát mérlegelheti.

A politikum és a közvélemény egy része követeli Klaus Johannistól, hogy ne tegyen eleget az alkotmánybíróság döntésének. Többen hangsúlyozták, hogy mivel a határozatban nem szerepel határidő, az elnök időtlen időkig halogathatja a főügyész leváltását.

Maga Johannis is nyitva hagyta ezt a lehetőséget, amikor azt mondta: döntése pedig mindenképpen a jogállamiságot fogja szolgálni és tiszteletben tartja az alkotmányt, de megvárja az indoklást, megpróbálja azt megérteni, és azt követően dönt.