Tovább súlyosbodott a helyzet a Gázai övezetnél a folyamatos és kölcsönös rakétatámadások miatt. Az izraeli katonai rádió ma reggel közölte, hogy 24 óra alatt több mint száz lövedékkel támadtak izraeli területet, az izraeli hadsereg válaszul több tucat légicsapást hajtott végre.

A belövések ellenére reggel megkezdődött a tanítás az óvóhelyekkel rendelkező iskolákban a Gázai övezet mellett, a hadsereg polgári védelmi szervei csak az ötszáz főnél nagyobb, nyílt terepen zajló rendezvényeket függesztették fel az övezet tizenöt kilométeres körzetében.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportok katonai szárnyai közös nyilatkozatban vállalta a felelősséget az Izrael déli részére zúdított tegnapi akna- és rakétatámadásokért. Közleményük szerint az elmúlt időszakban az erőszakos tömegtüntetéseken megölt palesztinokat és szervezeteik tagjait bosszulták meg az Izraelre zúdított lövedékekkel. A Gázai övezetből indított lövedékek, rakéták túlnyomó többségét elfogta és megsemmisítette a Vaskupola nevű rakétaelhárító védelmi rendszer.

Az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet ugyanakkor tegnap este bejelentette, hogy Izrael tűzszüneti megállapodást kötött a Gázai övezetben tevékenykedő palesztin fegyveres csoportokkal, de izraeli kormányilletékesek ezt tagadják. Több pánarab hírtelevízió, is idézte a dzsihadisták szóvivőjét, aki azt mondta, hogy ma éjféltől lép életbe a Kairó közvetítésével tető alá hozott tűzszünet. Egy névtelenül nyilatkozó izraeli kormányilletékes azonban azt mondta, hogy a tűzszüneti megállapodásról szóló jelentések tévesek.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok kezdeményezésére holnap összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a gázai helyzetet.