Megkezdődött Bálványoson az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának ülése. A kétnapos rendezvényen 47 európai országból érkező helyi és regionális önkormányzati képviselő vesz részt. Gudrun Mosler-Törnström, a kongresszus elnöke elmondta: a kongresszus lényege, hogy befogadó társadalmat alakítsanak ki Európában, és mindennek régiós szinten, a nyelvhasználat biztosításától kell kezdődnie.

Korodi Attila az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja emlékeztetett, hogy az RMDSZ már 26 éve szorgalmazza Romániában a valós decentralizációt, illetve valós, nem pedig fiktív feladatkörökkel akarják ellátni az önkormányzatokat. Mint mondta: olyan jogi keretre van szükség, amely szavatolja, a decentralizáció eredményeként a kisebbségi jogok tiszteletben tartását.

Winkler Gyula, RMDSZ Európa Parlamenti képviselő helyzetelemzésében rámutatott: 11 évvel az uniós csatlakozást követően romlott a romániai magyarság helyzete, gyakoribbak a jogtiprások, felerősödött a magyarellenesség. Ezért tartották szükségesnek elindítani az európai polgári kezdeményezést, amelyben kérik, hogy az Európai Unió vállalja fel az őshonos kisebbségek védelmét és kötelezze tagállamait a kisebbségek jogainak betartására és ezt a célkitűzést szolgálja a mostani, bálványosi konferencia is.