Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarságnak 28 év alatt sem sikerült áttörnie az autonómiával kapcsolatos román el?ítéletek falát. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Erdélyi Magyar Televíziónak adott interjúban beszélt err?l.

Kelemen Hunor az RMDSZ megbízásából a múlt év végén, ez év elején készített közvélemény-kutatásra hivatkozva kijelentette: 1990 óta javarészt sikerült lebontani azokat az ellenérzéseket, amelyek a román társadalomban az önálló magyar iskolákkal vagy a kétnyelv? feliratozással szemben megnyilvánultak, az autonómiatörekvések megítélésében azonban semmiféle változás nem történt. Az autonómia fogalma ma is er?s, érzelmi töltet? elutasítást vált ki a román társadalomban. Ezt bizonyítja, hogy a román képvisel?k elutasították az érdemi megvitatását a Kulcsár-Terza József képvisel? által beterjesztett székelyföldi autonómia-tervezetnek.

Párbeszéd, de kivel?

A szenátusban ma tartják a Székelyföldi autonómiastatútumról szóló törvénytervezet végszavazását, de a voksolás eredménye borítékolható a múlt heti vita alapján. A székelyföldi autonómia-tervezet parlamenti előterjesztője ennek ellenére továbbra is a párbeszédben bízik, bár mint az kiderül hétfői háttérműsorunkban elhangzott interjújából, nincs kiforrott elképzelése a párbeszéd útjáról, fórumairól és a lehetséges partenerekről sem.