Vetítésekkel és programokkal ünnepli számos filmes szervezet, filmforgalmazó és mozihálózat is a Magyar film napját április 30-án.

A Magyar Nemzeti Filmalap felhívásban buzdította a mozikat, filmforgalmazókat, művelődési házakat, könyvtárakat, iskolákat és minden kulturális- és oktatási intézményt, hogy saját szervezésű programokkal csatlakozzanak a hagyományteremtő ünnephez.

A magyar filmművészet megszületése óta eltelt csaknem 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik magyar vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást. Az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást 117 évvel ezelőtt 1901. április 30-án mutatták be az Uránia Tudományos Színházban, a mai Uránia Nemzeti Filmszínházban, amelynek tetőterasza volt a forgatás helyszíne is egyben. Ennek tiszteletére minden évben a magyar film nagy korszakai és alkotói előtt kíván tisztelegni a filmes szervezet A magyar film napján. (MTI)