Együttes díszülésen a Képviselőház és a Szenátus ma elfogadott egy ünnepi nyilatkozatot Románia Besszarábiával való egyesülésének 100. évfordulója alkalmából.

A nyilatkozat szerint Románia üdvözli és támogatja azon moldovai állampolgárok akaratát, akik szeretnék a két ország újraegyesítését, továbbá Románia és állampolgárai mindig készen állnak arra, hogy a moldovai állampolgároknak az újraegyesülési szuverén akaratuk kifejezését elősegítsék. A dokumentum szövegét, az RMDSZ kivételével mindegyik parlamenti párt támogatta.

Március 27-e Románia és Besszarábia 1918-as egyesülésének napja. Ez tavaly óta nemzeti ünnep Romániában. A törvény értelmében a központi és helyi hatóságoknak, valamint egyéb állami intézményeknek meg kell ünnepelniük az egyesülést tudományos konferenciák, kulturális rendezvények szervezésével, a hatóságok pedig anyagilag is támogathatják az ilyen rendezvényeket. A Román Rádió ma indította el ?Románia örökösei? című projektjét, amely az idei centenáriumi évhez kapcsolódik. A projektben részt vesz a közszolgálati rádió valamennyi csatornája különböző rendezvények, előadások, hangversenyek szervezésével, kiadványok megjelentetésével, illetve témába vágó műsorok, interjúk készítésével.