Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be a dél-szibériai városban a katasztrófa okairól és következményeiről tartott mai tanácskozáson.

Putyin a felelősök megbüntetését ígérte, függetlenül beosztásuktól, majd szemrehányást tett a város polgármesterének, amiért az üzletközpontban 2016 óta nem tartottak tűzbiztonsági ellenőrzést. A városban ma háromnapos gyász kezdődött, a régióban félárbócra eresztették az állami zászlókat, a szórakoztató rendezvényeket törölték. A vasárnapi tűzvésznek a ma reggeli hivatalos összesítés szerint 64 halálos áldozata volt.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság igazgatója elmondta: kiderült, hogy az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere nem hozta működésbe. Az épület harmadik emeletén volt a játszószoba és mozitermek, a vészkijáratokat zárva tartották, feltehetően azért, hogy jegy nélkül senki se juthasson be az előadásokra. Basztrikin elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban öt embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és tűzrendészeti védelméért voltak felelősek.