Romániában csaknem minden ötödik munkavállaló a szegénységi küszöb alatt él ? közölte az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat friss, pénteki adatai szerint Romániában a legmagasabb a szegénységi küszöb alatt élő foglalkoztatottak aránya: 18,9 százalék, ami az uniós átlag csaknem kétszerese.

A negatív toplista második fokán, Románia mögött jócskán lemaradva Görögország áll 14.1%-kal, majd Spanyolország (13.1%), Luxembourg (12.0%), Olaszország (11.7%) és Bulgaria (11.4%) következik.

A legjobb a helyzet Finnországban, ott a foglalkoztatottak 3,1 százaléka él a szegénységi küszöb alatt. Hasonlóan jó a helyzet Csehországban (3.8%), Belgiumban (4.7%) és Írországban (4.8%). Ezekben az államokban sehol sem nagyobb a dolgozó szegények aránya 5 százaléknál.

Magyarország hátulról a kilencedik, viszont a statisztika szerint ebben az országban romlott a leginkább a foglalkoztatottak helyzete 2010-hez képest. A Fidesz kormányzása idején a foglalkoztatottaj körében a szegénységi ráta csaknem megduplázódott: 5,3 százalékról 9,6 százalékra nőtt. A legnagyobb mértékű javulás Litvániában tapasztalható: ott harmadával csökkent a szegénységi ráta.