• Preşedintele Ungariei, János Áder a inaugurat miercuri la Salonta clădirea Turnului Ciunt, renovată în cadrul Anului memorial Arany, precum şi expoziţia Arany, reamenajată, care va fi deschisă publicului astazi de la ora 15. Cărţile şi manuscrisele păstrate la Salonta au început să fie restaurate la Biblioteca Naţională Széchényi de la Budapesta.
  • Clădirea Colegiului Naţional ‘Kolcsey Ferenc’ din municipiul Satu Mare a fost modernizată în urma unui sprijin financiar în valoare de două milioane de euro alocat de Guvernul Ungariei, inaugurarea având loc miercuri în prezenţa vicepremierului Semjen Zsolt.
  • În judeţul Covasna, autorităţile au dat ordin pentru evacuarea a 300 de persoane, din localitatea Căpeni, deoarece există riscul ruperii digului de protecţie, din cauza unei viituri pe Râul Olt. Autorităţile covăsnene au început azi noaptea evacuarea locuitorilor din satul Căpeni, dar foarte mulţi localnici au refuzat să îşi părăsească locuinţele, asumându-şi sub semnătură această decizie. Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Căpeni.
  • Sărbătorirea de către maghiari a sărbătorii naţionale 15 Martie, care este şi Ziua maghiarilor de pretutindeni, va fi marcată de UDMR la Satu Mare. Astăzi se împlinesc ?i 170 de ani de la Revoluţia Maghiară din 1848. De asemenea, la Satu Mare va fi comemorat şi contele Szechenyi Istvan, una dintre cele mai importante personalităţi ale politicii maghiare, astazi va fi dezvelită o statuie a acestuia.
  • Cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni la Bucureşti la orele 11 vor fi depuse coroane de flori la mormântul căpitanului Veress Sandor din cimitirul Calvin. Veress Sandor a fost proiectantul mai multor linii de cale ferată din România printre care cea dintre Bucureşti şi Giurgiu. La orele 13 vor fi depuse coroane de flori la statuia lui Petofi Sandor din Parcul Herăstrău, iar de la orele 18 va fi un program cultural-artistic de comemorare a revoluţiei din 1848.
  • Interviu cu Kósa András, directorul Institului Balassi din Bucuresti cu ocazie zilei maghiarilor cu pretutindeni.

Bejegyzés navigáció