Gergely Tamás 2010 óta naplót vezet Koreáról. Pontosabban: Észak-Koreáról. Az ottani kommunista diktátorok rémtetteiről. Szórakoztató ? nemde?

Persze jobb lenne megspórolni ezt a szórakozást. Mert micsoda dolog az, hogy az elítéltet csóréra vetkőztetik és három napja éheztetett kutyák elé dobják. Azok pedig mit tehetnek? Fölfalják. De ugyanezt teszik egy csecsemővel is ? kutyák elé dobják őt is, hogy eltüntessenek a föld színéről egy lehetséges örököst, vagy hogy a szüleit büntessék? Ilyen világ van Észak-Koreában.

De, mint Gergely Tamás naplójából megtudhatjuk, Kínában is vannak jó dolgok. A hatóságok, hogy megakadályozzák a túlszaporodást, bevezették az egykerendszert. Ami abból áll, hogy megölik a születő leánygyermeket. Így aztán most már Kínában 14 férfira jut egy nő. Ezért Észak-Koreából vásárolnak menyasszonyt maguknak. És jó áron! Az embercsempész akár 300 dollárt is kap egy észak-koreai hölgyért. Az ügynök pedig, aki eladja, 500-tól 800 dollárig terjedő összeget tehet zsebre. A vásárló pedig akár 1500 dollárt is fizet a portékáért ? ami ugye nem más, mint egy férjhez adandó hajadon. Jól keresnek azok a kínaiak, ha ilyesmit vásárolnak?

A könyv szerzője állandóan azt jósolja, hogy rövidesen, akár holnap, csúnya véget ér a koreai diktátor. És ezt már évek óta jósolgatja. Kim Dzsong Un pedig, köszöni szépen, vidáman várja a véget ? illetve haldoklik. 17 palotája van. Saját repülőgépe. Saját repülőtere. Saját filmszalonja, többezer DVD-filmmel ? akkor, amikor ezeknek a behozatala Észak-Koreába tiltva van. Csak az isteni Kim nézheti azokat. Jó dolga van? És hogy lássák ki ő, Kim Dzsong Un 75 millió svéd koronát érő karórát hord. Nem semmi?

De a legnagyobb szórakozása az, hogy időnként atom- vagy pedig hidrogénbombát robbantgat a föld alatt és rakétákat ereget Japán meg Amerika irányába. S miért teheti mindezt? Hát azért, mert a nagyhatalmak akarva vagy akaratlanul támogatják. Kína mindenképpen, hogy távol tartsa magától Amerikát. De Oroszország is ? mert mint kiderült: Észak-Korea tőle vásárolta a rakétamotorokat. Trump elnök ugyan megfenyegette Észak-Koreát ? ugyanolyan nyelvet használt, mint Kimék, fenyegetés közben ? talán, hogy jobban értsék. De ezen kívül mást sem tehet. Nem támadhatja meg a kis atomhatalmat, mert az újabb világháború első lépése lehet.

Tehát várat még magára ama csúnya vég. Megérjül-e egyáltalán? ? ez itt a kérdés. S ha Gergely Tamás könyvét, Az én Koreám-at olvassuk, és tovább gondoljuk, egyáltalán nem lehetünk biztosak benne.