Igor Dodon moldovai elnök arra figyelmeztetett tegnap, hogy polgárháborúhoz vezetne az, ha országa egyesülne Romániával. Elnökként minden törvényes eszközt megragadok ahhoz, hogy megakadályozzam a Moldovai Köztársaság államiságának felszámolását” – mondta Dodon egy tévéinterjúban, amelyből részleteket közölt tegnap saját Facebook-oldalán.

Szerinte a legújabb kori moldovai történelem legnehezebb korszakai éppen az effajta tendenciák megjelenésével hozhatók összefüggésbe, és az 1992-ben kirobbant, máig megoldatlan Dnyeszter menti fegyveres konfliktus is erre vezethető vissza. „Lehet, hogy valaki szándékosan provokál? Lehet, hogy a hatalomnak kedvez egy ilyen forgatókönyv? Mert tisztában vannak azzal, hogy elveszítik az őszi választást, és talán destabilizálni akarják a helyzetet. Nagyon körültekintőnek kell lennünk. Nagyon alaposan vizsgáljuk ezt a kérdést” – mondta az oroszbarát moldovai államfő a vele szemben álló, Európa-párti kormányra utalva. Dodon szerint demokratikus úton, népszavazáson kell megoldani ezt a problémát, meg kell kérdezni a polgároktól, hogy mit akarnak.

A közelmúltban hét moldovai falu közös nyilatkozatban a két állam egyesülése mellett foglalt állást, annak kapcsán, hogy az idén lesz száz éve Moldova (Besszarábia) és Románia hajdani egyesülésének.