Fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a legfőbb ügyész az úgynevezett Microsoft-aktában korábban eljáró Mihaiela Moraru Iorga ügyész ellen, miután a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) azt közölte, hogy a feltételezett bűncselekmények elévülése miatt megszüntette az eljárást az ügy több gyanúsítottja, köztük több volt miniszter ellen ? tájékoztat az Agerpres.

A legnagyobb romániai korrupciós ügyként emlegetett – csaknem 300 gyanúsítottat érintő – úgynevezett Microsoft-akta első négy már bíróság elé állított vádlottja (köztük egy volt miniszter) esetében 2016 októberében született meg a – több éves letöltendő börtönbüntetésről és 17 millió eurós vagyonelkobzásról szóló – jogerős ítélet. Az eredeti aktából leválasztott, a sajtó által Microsoft-2-ként emlegetett dossziét azonban a DNA-nak még nem sikerült lezárnia.

A DNA 2014 őszén kezdeményezett bűnvádi eljárást kilenc volt miniszter ellen, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. Az igazságszolgáltatási felügyelet tegnap megerősítette, hogy több feljelentés is érkezetett a DNA-ból tavaly nyáron kizárt Mihaiela Moraru Iorga ügyész ellen, akiről azt feltételezik, hogy szándékos időhúzással tette lehetővé, hogy a kilenc meggyanúsított volt miniszter közül hét megússza a felelősségre vonást.